ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ειδικοί στην Πώληση Ακινήτου σε Κινέζους

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Πράγματι, είναι εκατοντάδες οι Κινέζοι που αναζητούν διαμερίσματα, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας ή και μονοκατοικίες σε διάφορα μέρη της χώρας μας, από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, μέχρι τα νησιά. Ο ήλιος και η θάλασσα είναι σίγουρα ένας καλός λόγος για να αποκτήσει κανείς σπίτι στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην περίπτωση των Κινέζων η αγορά ακινήτων είναι ιδιαίτερα ελκυστική και για πολλούς άλλους λόγους. Ο νούμερο ένα παράγοντας που οδηγεί τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας είναι οι δυνατότητες του προγράμματος της Χρυσής Βίζας (Golden Visa) που έχει ουσιαστικά ανοίξει τις πόρτες όχι μόνο για διαμονή στην Ελλάδα αλλά αποτελεί και ένα εισιτήριο για όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, η ελληνική Golden Visa είναι από τις πιο συμφέρουσες σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία κ.ά.) ενώ συν τοις άλλοις η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες που δεν έχουν επανακάμψει από την κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Πλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι τώρα είναι η σειρά της ανάκαμψης, άρα και η κατάλληλη στιγμή για να επωφεληθεί κανείς από τις χαμηλές τιμές. Και είναι αλήθεια, ότι σε σχέση με άλλα κράτη η ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οικονομική: ένας ακόμη λόγος που φέρνει κατά συρροή τους Κινέζους επενδυτές στη χώρα μας, όταν μάλιστα στην Κίνα η αγορά ακινήτων είναι ασύλληπτα ακριβή.

Επομένως, τα φθηνά ελληνικά ακίνητα σε αντιδιαστολή με τα πανάκριβα κινεζικά, και από την άλλη τα προτερήματα της Golden Visa αλλά και οι ευοίωνες προοπτικές για επενδύσεις, άνοιξαν τον δρόμο για την κατακόρυφη ανάπτυξη της ελληνικής κτηματαγοράς η οποία στην ουσία άρχισε να κινείται ξανά χάρη ακριβώς στο κινεζικό ενδιαφέρον.

Για να αντιληφθεί κανείς τι προσφέρει στο εγχώριο real estate η πώληση ακινήτου σε Κινέζους, αρκεί μια ματιά στα νούμερα: Από την έναρξη το προγράμματος της Golden Visa, το 2014 μέχρι το τέλος του 2021, έχουν χορηγηθεί συνολικά 9610 άδειες. Από αυτές, οι 6.405 έχουν δοθεί σε μεμονωμένους Κινέζους επενδυτές, τη στιγμή, που οι νούμερο δύο ενδιαφερόμενοι, οι Τούρκοι, διαθέτουν 605 άδειες.

Επιπλέον, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην ελληνική κτηματαγορά κατά τη διάρκεια του 2021 από επενδυτές τρίτων χωρών ανέρχονται στα περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ: μία θετική εξέλιξη που δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικιών στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές ακινήτων και ιδίως από την Κίνα παραμένει υψηλό.

Για πώληση ακινήτου σε κινέζους εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Ελλάδα-Κίνα: Μια σχέση με ιστορία και μέλλον

Από την εποχή του Μάρκο Πόλο ο οποίος έθεσε τις βάσεις για τον «Δρόμο του Μεταξιού», οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας αναπτύχθηκαν όταν η ασιατική χώρα έσπασε το τείχος της απομόνωσης με τη νέα εξωτερική της πολιτική. Έτσι, η Ελλάδα παραδοσιακά εξάγει στην Κίνα προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, βότανα και άλλα τρόφιμα τα οποία ιδιαίτερα εκτιμούν οι Κινέζοι. Παράλληλα, οι Κινέζοι παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έντονο ενδιαφέρον για μικρές ή και μεσαίες βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων.

Μεγάλη στιγμή για τα εγκαίνια μιας νέας εποχής στις επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ήταν όταν η κινεζική COSCO ανέλαβε το λιμάνι του Πειραιά. Έκτοτε οι προοπτικές επενδύσεων από την Κίνα άρχισαν να αυξάνονται όλο και περισσότερο βάζοντας ενεργά στο παιχνίδι τομείς όπως η ενέργεια και οι διεθνείς μεταφορές ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική αγορά ακινήτων.

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ακίνητα, το ενδιαφέρον για τον τουρισμό εστιάζεται ως επί το πλείστων στα νησιά του Αιγαίου. Γενικά, οι Κινέζοι επενδυτές προτιμούν περιοχές που είναι αρκετά καλά οργανωμένες και οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια ώστε να μπορούν να φιλοξενούν μικρές τουριστικές κινεζικές «παροικίες».

Τι ακίνητα προτιμούν οι Κινέζοι αγοραστές

Ως προς το είδος των ακινήτων που προτιμούν οι Κινέζοι αγοραστές, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις προτιμήσεις. Εκείνοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη Χρυσή Βίζα για να πάρουν άδεια διαμονής, όπως οι συνταξιούχοι, επιλέγουν κατά την πλειονότητά τους διαμερίσματα ή μεζονέτες κοντά στη θάλασσα, κυρίως στα Νότια Προάστια. Οι οικογένειες με παιδιά από την πλευρά τους, προτιμούν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με σταθμούς μετρό και γενικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι, τα τέκνα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στην εκπαίδευσή τους (σχολεία, πανεπιστήμια ή κολλέγια) ενώ οι γονείς μπορούν να πηγαινοέρχονται στο Πεκίνο για τις δουλειές τους. Άλλωστε για τους Κινέζους η εκπαίδευση έχει πολύ μεγάλη σημασία ενώ είναι θέμα γοήτρου να διαθέτουν άδεια παραμονής σε μία ευρωπαϊκή χώρα.

Επιπλέον, υπάρχει η μερίδα των Κινέζων αγοραστών οι οποίοι, μέσω της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα, έχουν σκοπό το κέρδος μέσα από επενδύσεις. Αγοράζουν επομένως κτίρια  για να δημιουργήσουν συγκροτήματα μικρών κατοικιών που υπάγονται στη λογική του Airbnb, αλλάζοντας και αναβαθμίζοντας, με τον τρόπο αυτό, το τουριστικό προφίλ της Αθήνας.

Οι ειδικοί στην πώληση ακινήτου σε κινέζους

 

RE/MAX Plus Σταυρακάκη: Άμεση συνεργασία με τους κινέζους επενδυτές

Το γραφείο RE/MAX Plus Σταυρακάκη από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το πρόγραμμα Golden Visa αξιοποίησε τα οφέλη φροντίζοντας να αποκτήσει ιδιαίτερες σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους Κινέζους επενδυτές και με μεγάλα κινεζικά μεσιτικά γραφεία. Ήδη, μετράει χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό, γνωρίζοντας άριστα τι επιθυμούν αλλά και τη διαδικασία που απαιτείται ώστε η πώληση ακινήτου σε Κινέζους να πραγματοποιηθεί με επιτυχία στο πλαίσιο της Χρυσής Βίζας.

Σε συνδυασμό με την επίσης μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση της αγοράς στα Νότια Προάστια, περιοχή στην οποία οι Κινέζοι αναζητούν συνεχώς διαμερίσματα και οικίες, το γραφείο RE/MAX Plus Σταυρακάκη έχει καταφέρει να αποκτήσει ξεχωριστή φήμη για την ικανότητα χειρισμού του ολοένα αυξανόμενου κινεζικού ενδιαφέροντος, με στόχο παράλληλα, τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους Έλληνες ιδιοκτήτες.

Αν επιθυμείτε να κάνετε πώληση ακινήτου σε Κινέζους αγοραστές με τους καλύτερους δυνατούς όρους, επικοινωνήστε με το γραφείο RE/MAX Σταυρακάκη ώστε μαζί να δούμε πώς μπορείτε να κερδίσετε τα μέγιστα αξιοποιώντας στο έπακρο την περιουσία σας.

Share the Post:

Σχετικά Άρθρα