ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2022: ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΤΑΣΕΙΣ & ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ

Τι προτιμούν οι ξένοι επενδυτές ακινήτων το 2022

Οι επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα από ξένα κεφάλαια είναι από τους λίγους τομείς που δεν έχει εμποδίσει ιδιαίτερα η πανδημία. Σαφώς έχει υπάρξει μία κάμψη λόγω των δυσκολιών στη μετακίνηση, ωστόσο οι ξένουι επενδυτές ακινήτων συνεχίζουν να θεωρούν την Ελλάδα έναν παράδεισο του real estate.

Το γραφείο της Ελευθερίας Σταυρακάκη έχει συνεργασία με ξένους επενδυτές ακινήτων από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης αυτού του μεγάλου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας. Πρόκειται για μία τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τους διεθνείς ενδιαφερόμενους να επενδύουν τόσο σε διαμερίσματα όσο και σε ολόκληρα κτίρια στην Αθήνα και στην Αττική γενικότερα, με έμφαση στα Νότια Προάστια. Ενώ, πολύ ψηλά στις προτιμήσεις είναι τα νησιά, τόσο οι Κυκλάδες όσο και τα Επτάνησα.

Αν επομένως είστε ιδιοκτήτης ακινήτου και ενδιαφέρεστε για μια συμφέρουσα πώληση ακινήτου στα Νότια Προάστια, επικοινωνήστε μαζί μας. Αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία μας στην αγορά ακινήτων αλλά και ειδικότερα, έχοντας σαφή άποψη για τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, θα συμβάλλουμε στην πώληση της ιδιοκτησίας σας φροντίζοντας να κερδίσετε τα μέγιστα από την όποια διαπραγμάτευση.

Θέλετε μία ιδέα για τις τάσεις των επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προτιμήσεις των ξένων ενδιαφερόμενων; Παρακάτω τα στοιχεία που σας παραθέτουμε θα σας δώσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στο ελληνικό real estate, η οποία θα σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή απόφαση για το πώς και πότε θα διαθέσετε την ιδιοκτησία σας.

Οι τάσεις των ξένων επενδύσεων στα ακίνητα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμη, οι επενδύσεις στα ακίνητα από ξένα κεφάλαια καλά κρατούν. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρξε μία εκτίναξη στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, κατά 76% το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ήτοι, οι επενδύσεις άγγιξαν τα 247,7 εκ. ευρώ έναντι των 140,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Βάσει επίσης μίας πρόσφατης έρευνας του βρετανικού ομίλου Astons, η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι περιζήτητη για τους ξένους επενδυτές καθώς ακόμη και τα πιο ακριβά τμήματα της χώρας παραμένουν προσιτά –σε σχέση με άλλες χώρες- για τα ξένα κεφάλαια. Για παράδειγμα, στην Αθήνα – η οποία είναι στις πρώτες προτιμήσεις των ξένων- το κόστος των πωλούμενων κατοικιών διαμορφώνεται σε περίπου 157 χιλιάδες ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 3% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει συμβάλει σημαντικά και το πρόγραμμα Golden Visa το οποίο μέσω της αγοράς κατοικίας στη χώρα μας, δίνει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής στην Ελλάδα – ιδιαίτερα δημοφιλές στους Κινέζους επενδυτές αλλά και στους Άραβες και τους Τούρκους. Πράγματι, το 2020 οι επενδύσεις που εκμεταλλεύτηκαν την Golden Visa ανήλθαν σε περίπου 235 εκ. ευρώ, γύρω δηλαδή στο 27% από τα συνολικά 875 εκ. ευρώ των ξένων εισροών σε ακίνητα.

Πού εντοπίζονται όμως αυτές οι επενδύσεις; Υπάρχει πράγματι μεγάλη ζήτηση σε όλη την Ελλάδα με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στην απόκτηση πολυτελών κατοικιών στα Νότια Προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας και στα νησιά. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη γεωγραφική διασπορά των ξένων επενδυτών και ποιες είναι οι περιοχές που προτιμούν ανάλογα τη χώρα καταγωγής τους.

Από πού προέρχονται και τι αγοράζουν οι ξένοι επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα

Κινέζοι, Ρώσοι, Άραβες, Ισραηλινοί, Τούρκοι, Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλοι ευρωπαίοι αγοραστές έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον τους αφορά κάθε είδους κτίρια: από σπίτια στο κέντρο της Αθήνας μέχρι πολυτελείς κατοικίες στα Νότια Προάστια με μεγάλη επίσης ζήτηση στα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, οι επενδύσεις δεν επικεντρώνονται μόνο σε διαμερίσματα αλλά και σε ολόκληρα κτίρια τα οποία συχνά περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, οι Κινέζοι αγοραστές κατέχουν την πρώτη θέση στους ξένους επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα. Σ’ αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η Golden Visa που τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής πληρώνοντας τουλάχιστον 250.000 για ένα ακίνητο. Οι Κινέζοι λατρεύουν τα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας –κυρίως πιο παλιές κατασκευές τις οποίες αγοράζουν φτηνά με στόχο την περαιτέρω εκμετάλλευση- ενώ αγαπούν ιδιαίτερα και τα Νότια Προάστια, όπου δίνουν μεγαλύτερα ποσά για πιο ακριβά σπίτια τα οποία προορίζουν για βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι Ισραηλινοί επιλέγουν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας –και τους όμορους δήμους-, ξενοδοχεία και επαγγελματικά ακίνητα, κυρίως γραφεία. Γνωστοί εξάλλου για το επιχειρηματικό τους πνεύμα, οι επενδυτές από το Ισραήλ δεν προτίθενται τόσο να διαμείνουν στη χώρα όσο να εκμεταλλευτούν οικονομικά τα διαθέσιμα ακίνητα – και ειδικότερα τα παλιά τα οποία αγοράζουν φτηνά και κατόπιν τα ανακατασκευάζουν. Πολλοί Ισραηλινοί βρίσκονται πράγματι πίσω από boutique hotels αλλά και μισθώσεις Airbnb.

Οι Άραβες με τη διευκόλυνση επίσης της Χρυσής Βίζα (Golden Visa) έχουν δείξει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στη χώρα μας, ειδικότερα λόγω και της αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή. Η πλέον αγαπημένη περιοχή για επενδύσεις εκ μέρους των Αράβων είναι τα Νότια Προάστια. Πράγματι, οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή έχουν δώσει μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν όχι μόνο διαμερίσματα σε Γλυφάδα, Ελληνικό, Φάληρο και Άλιμο, αλλά και για να περιλάβουν στην ιδιοκτησία τους πολυτελείς βίλες σε Βούλα, Βουλιαγμένη, Καβούρι. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι Άραβες που έχουν αγοράσει ακίνητα και στα νησιά –ειδικά των Κυκλάδων, ανεβάζοντας τις τιμές στο ξεχωριστό αυτό φιλέτο γης της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι, όπως και οι Άραβες και οι Κινέζοι, έχουν βρει πολύ ενδιαφέρουσα την ελληνική πρόταση του προγράμματος της Golden Visa αποτελώντας επίσης βασικούς επενδυτές ακινήτων στη χώρα μας.  Προτιμούν παλιά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας –τα οποία μπορεί να αγοράζουν ομαδικά- ενώ στα τοπ των επιλογών τους είναι και οι εκλεκτές περιοχές των Νοτίων Προαστίων.

Αμερικανοί, Βρετανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί προτιμούν ακίνητα σε νησιά, με τις Κυκλάδες να είναι από τις πλέον περιζήτητες επιλογές τους – με πρώτη τη Σαντορίνη-, μαζί με την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα τις οποίες προτιμούν από τα Επτάνησα. Οι Βρετανοί ειδικότερα, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα που προσφέρει η χώρα μας, προτιμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς βρίσκουν την αγορά της χώρας μας εξαιρετικά συμφέρουσα για τα βαλάντιά τους.

Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, έχουν μεγάλη αγάπη στην Ελλάδα την οποία δείχνουν με αξιόλογες επενδύσεις σε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας  αλλά κυρίως με την αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη και τη Χαλκιδική.

Το ενδιαφέρον που έχουν οι ξένοι επενδυτές ακινήτων για την ελληνική Γη έχει επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τετραγωνικών. Ειδικά δε σε περιοχές, όπως τα Νότια Προάστια που βρίσκονται στα τοπ των επιλογών οι τιμές αυξάνονται όλο και περισσότερο. Τα έργα επίσης στην Αττική και ιδίως στην Αθηναϊκή Ριβιέρα διαμορφώνουν τις τιμές των ακινήτων στην περιοχή. Και όπως αντιλαμβάνεται κανείς η αγορά βρίσκεται σε μία συνεχή αλλαγή την οποία πρέπει κανείς να παρακολουθεί και να αξιολογεί μέρα με τη μέρα. Αυτό φροντίζει και το μεσιτικό γραφείο της Ελευθερίας Σταυρακάκη: Συνεχή ενημέρωση και αξιολόγηση της αγοράς που προστίθεται στην ήδη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση. Αυτή τη γνώση επιθυμούμε να μοιραστούμε με τους πελάτες μας με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό όφελός τους.

Share the Post:

Σχετικά Άρθρα