ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ (GOLDEN VISA);

«Συνωστισμός» επενδυτών παρατηρείται στις κατά τόπους υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς το πρόγραμμα «Χρυσή βίζα»  (Golden Visa Greece) διατηρεί και φέτος τη δυναμική του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ;

Πρόκειται για το δικαίωμα που δίνεται σε πολίτες από τρίτες χώρες να προχωρήσουν στην απόκτηση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Ουσιαστικά η Χρυσή Βίζα είναι ένα προνόμιο διαμονής και όχι υποχρέωση διαμονής του ξένου αγοραστή.

Παρότι η Χρυσή Βίζα χορηγούνταν αρχικά για πέντε έτη, πλέον η νομοθεσία προβλέπει ότι διατηρεί την ισχύ της όσο ο δικαιούχος κατέχει το ακίνητο. Μετά από μερικά χρόνια, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει αυτόματα την υπηκοότητα για τον ίδιο και την οικογένειά του, γεγονός  που του εξασφαλίζει το «ευρωπαϊκό» διαβατήριο –ένα δέλεαρ που συγκινεί ιδιαίτερα τους Κινέζους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει τον συντονισμό, από τις 10 άδειες διαμονής που δόθηκαν το 2013, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, φτάσαμε στις 1.570 μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2017.

Η εξέλιξη αυτή έχει τροφοδοτήσει τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες ακινήτων και επενδυτές σπεύδουν να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει.

Ανάρπαστα γίνονται τα διαμερίσματα στην Αθήνα , καθώς ξένοι πολίτες έρχονται στη χώρα μας με τη Χρυσή Βίζα. Οι επενδυτές έχουν ιδιαίτερη προτίμηση για κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές, ειδικά τα νότια προάστια της Αθήνας και τον Πειραιά, καθώς έχουν συνδυάσει την Ελλάδα  με τη θάλασσα.

Αν και το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο χαμηλός φόρος μεταβίβασης και το γεγονός ότι θεωρείται ασφαλής χώρα. Μάλιστα χάρη στη γεωγραφία και τη μορφολογία της, την έντονη ηλιοφάνεια και τις πανέμορφες παραλίες η χώρα μας καθίσταται ελκυστική όχι μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μόνιμη διαμονή.

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ;

Οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων πρωτοστατούν μεταξύ των επενδυτών ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο δείχνουν Ρώσοι, Τούρκοι, Άραβες, Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι.

Οι Κινέζοι, αγοράζουν από διαμερίσματα μέχρι ολόκληρες πολυκατοικίες, ενώ δείχνουν προτίμηση στα ακίνητα του κέντρου και της νοτιοανατολικής Αττικής. Μετά την αγορά των ακινήτων τα ανακαινίζουν, τα ανακατασκευάζουν και τα διαθέτουν προς ενοικίαση μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας ενοικίασης. Στη συνέχεια τα ακίνητα αυτά που είναι πλέον επενδυτικό προϊόν, πωλούνται σε πελάτες ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη λήψη άδειας παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσή Βίζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα εκτινάχθηκε κατά 86,5% στα 503 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα μισά από αυτά τα χρήματα ήρθαν στη χώρα μας μέσω της Χρυσής Βίζας. Μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα, η Κύπρος κατόρθωσε να προσελκύσει στη χώρα 4 δισ. ευρώ μόνο για το 2016, ενώ για το ίδιο έτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας δεν ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον και η τελική απόκτηση της Χρυσής Βίζας μέσω επένδυσης που γίνεται στην Ελλάδα κινείται με πολύ καλό ρυθμό. Άλλωστε οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον πλανήτη και σε όλη την περιοχή γύρω μας, εκτός από τον τουρισμό ευνοούν και αυτή τη μετανάστευση μέσω της επένδυσης. Ως αποτέλεσμα η πώληση ακινήτου σε Κινέζους, Ρώσους ή άλλους ξένους επενδυτές δίνει ώθηση στη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων.

Στο μεσιτικό γραφείο RE/MAX Plus Stavrakaki συνεργαζόμαστε με επενδυτικές εταιρίες από την Κίνα για το πρόγραμμα “Golden Visa Greece”. Σε 3 μέρες κλείνουμε το ακίνητό σας με προκαταβολή και γρήγορα γίνεται το συμβόλαιο. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να δούμε το ακίνητό σας από κοντά.

Share the Post:

Σχετικά Άρθρα