Συμβουλές σε αγοραστές ακινήτου

"Η εύρεση και αγορά κατοικίας τις περισσότερες φορές είναι μια πολύ κουραστική και αγχώδης διαδικασία. Το κλειδί για μία ομαλή και ευκολότερη συναλλαγή είναι η σωστή πληροφόρηση και η προετοιμασία.O αγοραστής που γνωρίζει τι θέλει έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να βρει την κατοικία που ψάχνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα από την εμπειρία μας, έχουμε δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να καθορίσετε βήμα-βήμα τις βασικές σας προτεραιότητες. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίστε τα γενικά χαρακτηριστικά που επιθυμείτε να διαθέτει η μελλοντική σας κατοικία."

Ποιά περιοχή μου αρέσει;


Το βασικό είναι να γνωρίζετε την περιοχή που θα θέλατε να  βρίσκετε η οικία σας. Αυτό εξαρτάται από το τι ακριβώς έχετε κατά νου σχετικά με την περιοχή που θα ζείτε. Άλλοι προτιμούν το κέντρο και την εύκολη πρόσβαση σε αυτό και άλλοι θέλουν το σπίτι τους να βρίσκεται σε κάποιο ήσυχο προάστιο. Ανάλογα λοιπόν με την ιδιοσυγκρασία σας και τις επιθυμίες θα πρέπει να είναι και η επιλογή σας στο κομμάτι αυτό.

Έχω αρκετά χρήματα για να αγοράσω εκεί;

Το επόμενο που θα πρέπει να αναρωτηθείτε είναι κατά το ποσό είστε σε θέση να υποστηρίξετε οικονομικά την επιλογή σας. Η τιμή πώλησης ενός ακινήτου διαμορφώνεται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται. Έχετε τα απαραίτητα χρήματα για να αναζητήσετε ευκαιρίες στην συγκεκριμένη περιοχή; Υπάρχουν σε αυτή αρκετά ακίνητα προς πώληση για τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε; Επίσης καλό θα ήταν να υπολογίσετε και τους ετήσιους φόρους ακινήτων που μελλοντικά θα κληθείτε να πληρώσετε.

Θέλω το ακίνητο να βρίσκετε κοντά στην εργασία μου;

Ακόμα ένα σημαντικό ερώτημα είναι το αν θα επιθυμούσατε το ακίνητο σας να βρίσκεται κοντά στον τόπο της εργασίας σας. Πολλοί θα απαντούσαν ναι αβίαστα υπολογίζοντας το χρόνο που καθημερινά σπαταλούν στην μετακίνηση από και προς την εργασία τους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να ζουν σε πιο μεγάλη απόσταση από την εργασία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν αλλά προνόμια όπως ένα όμορφο σπίτι στην εξοχή.

Θέλω να βρίσκεται κοντά στο σπίτι των γονιών μου;

Για τα σύγχρονα ζευγάρια οι γονείς αποτελούν μια σημαντική βοήθεια, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Για άλλους που βλέπουν και λίγο ποιο πέρα, το να ζουν κοντά στους γονείς τους σημαίνει ότι μελλοντικά θα μπορούν να τους φροντίσουν καλύτερα.  Άρα θα πρέπει να αναρωτηθείτε κατά πόσο θα θέλατε το σπίτι σας να βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας των γονιών σας.


Θέλω ησυχία ή το κέντρο της πόλης;

Κάτι που αναφέρθηκε και προηγουμένως είναι η άτυπη επιλογή μεταξύ του κέντρου της πόλης με την εύκολη πρόσβαση σε πολλές δραστηριότητες και υπηρεσίες και των ήσυχων προαστίων αυτής. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά όπως αυτά διαμορφώνονται σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες

Θέλω να υπάρχει πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Σημαντική προϋπόθεση για κάποιους είναι η οικία τούς να βρίσκεται κοντά σε στάσεις του Μετρό και των λεωφορείων, ειδικά όταν αυτοί μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βέβαια αυτό έχει και τα αρνητικά του. Γειτονίες κοντά σε σταθμούς του Μετρό ή σε αφετηρίες λεωφορείων έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων, λιγότερους ελευθέρους χώρους στάθμευσης και σίγουρα υψηλότερες τιμές πώλησης των ακινήτων.

Θέλω τα σχολεία και τα φροντιστήρια για τα παιδιά, την αγορά ή την εκκλησία να είναι κοντά;

Ποιός δεν θα ήθελε το ακίνητο του να βρίσκεται κοντά στα σχολεία και τα φροντιστήρια των παιδιών του; Η ύπαρξη Super Market, φαρμακείων και ιατρών σε κοντινή απόσταση κάνουν ευκολότερη την καθημερινή διαβίωση. Καλό θα ήταν λοιπόν να ελέγξετε τις γύρω περιοχές από την οικία που σας ενδιαφέρει για να διαπιστώσετε αν πληρούν αυτή την προϋπόθεση.

Καθορίστε τις προτεραιότητες σας

Αφού προσδιορίσατε τα γενικά στοιχεία, ήρθε η ώρα να καθορίσετε και όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά που θέλετε σε μία κατοικία.

 

Αριθμός δωματίων
Ο αριθμός των δωματίων εξαρτάται κυρίως από τα μέλη που αποτελείται η οικογένεια σας. Για μια οικογένεια δυο ατόμων ένα πιο μικρό σπίτι με πιο λίγα δωμάτια είναι επαρκής. Όταν όμως υπάρχουν παιδιά ή ζουν μαζί σας και οι γονείς σας τότε θα πρέπει να προσανατολιστείτε σε μια οικία με περισσότερα δωμάτια. Αν εργάζεστε στο σπίτι ίσως χρειαστείτε παραπάνω χώρο.

 

Ηλικία οικοδομής
Τα νεοαναγειρόμενα σπίτια σαφώς και έχουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι των πιο παλιών οικημάτων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ένα πιο παλιό σπίτι δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας. Επίσης η ηλικία του κτιρίου επηρεάζει τις μελλοντικές ανάγκες για επισκευές και συντήρηση.

 

Επίσης καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε σχετικά με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά που θα θέλατε να διαθέτει η μελλοντική σας οικία :

 

 • Άνεση χώρων
 • Ευήλιο (προσανατολισμός)
 • Ευάερο
 • Μονοκατοικία ή διαμέρισμα;
 • Ύπαρξη πρασίνου
 • Μεγάλες βεράντες
 • Όροφος
 • Επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι
 • Θέση στάθμευσης
 • Αριθμός λουτρών

Ο Παράγοντας Τιμή  

Ίσως η πιο σημαντική παράμετρος κατά την αναζήτηση σπιτιού, όπου συχνά τα θέλω μας έρχονται σε αντίθεση με τα πρέπει. Αυτό που εμείς συμβουλεύουμε τους πελάτες μας είναι στην τιμή του ακινήτου να συνυπολογίσουν διάφορες παραμέτρους πριν αποφασίσουν την αγορά.

Είναι εύκολο να δείτε μια τιμή ενός ακινήτου και να πείτε αμέσως ότι είναι καλή ή ακριβή. Πρέπει όμως να συνυπολογίσετε τις ανάγκες του για συντήρηση και θέρμανση, τους τακτικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια, κτλ), τα δημοτικά τέλη, τα κόστη μετακινήσεων της οικογένειας σας. Βάζοντας όλα τα παραπάνω στην εξίσωση ίσως καταλήξετε στην απόφαση ότι ένα ακίνητο που φαινόταν αρχικά ακριβό τελικά είναι ποιο συμφέρον από κάποιο άλλο.

 

Τι πρέπει να κάνετε

 • Υπολογίστε το ποσό αγοράς 
 • Θέστε μία τελική ημερομηνία αγοράς 
 • Προβείτε σε έρευνα αγοράς δανείου 
 • Συμπληρώστε αίτηση για προέγκριση δανείου στην τράπεζα 
 • Υπολογίστε πόσα μπορείτε να πληρώνετε σε μηνιαίες δόσεις δανείου 
 • Υπολογίστε την προκαταβολή σας 
 • Υπολογίστε τους φόρους
 • Υπολογίστε τα έξοδα εγγραφής στο Υποθηκοφυλακείο 
 • Υπολογίστε τα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα
 • Υπολογίστε τα έξοδα ανακαίνισης 
 • Συγκρίνετε τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ανά ακίνητο

 

Η αγορά ακινήτου αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς επένδυση ζωής και για αυτό απαιτείται να μειώσουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο των επιλογών μας. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει οι κινήσεις μας πριν την αγορά του σπιτιού που μας ενδιαφέρει να είναι μελετημένες και προσεκτικά σχεδιασμένες. Επιπόλαιες αποφάσεις και απρόσεκτες επιλογές δεν επιτρέπονται.

Για να κινηθείτε σωστά και με ασφάλεια θα πρέπει να βασιστείτε επάνω στην εμπειρία και στις γνώσεις επαγγελματιών. Συνεργαζόμενοι μαζί μας θα πρέπει να νιώθετε άνετα ότι έχετε στο πλευρό σας έναν επαγγελματία που καταλαβαίνει τις ανάγκες σας. Με το θεσμό “Σύμβουλος Αγοραστή” ένας επαγγελματίας κτηματομεσίτης της RE/MAX εργάζεται αποκλειστικά για εσάς ψάχνοντας σε όλη την αγορά για το ακίνητο που θέλετε προστατεύοντας σας από τους κινδύνους.

Απαραίτητα Επίσημα Έγγραφα Αγοραστή για την αγορά ακινήτου

Μισθωτοί

 1. Φωτοτυπία ταυτότητας (Για αλλοδαπούς φωτοτυπία διαβατηρίου, άδεια παραμονής και εργασίας).
 2. Φωτοτυπία τελευταίου εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος
 3. Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας
 4. Φωτοτυπία 3 τελευταίων αποδείξεων μισθοδοσίας
 5. Επιστολή εργοδότη που δηλώνει σημερινή θέση, χρόνια υπηρεσίας και αποδοχές

Ελεύθεροι επαγγελματίες – Επιχειρηματίες

 1. Φωτοτυπία ταυτότητας (Για αλλοδαπούς φωτοτυπία διαβατηρίου, άδεια παραμονής και εργασίας).
 2. Φωτοτυπία τριών τελευταίων εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος και αναλυτικών στοιχείων φορολογίας.
 3. Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας.
 4. Φωτοτυπία τελευταίων δημοσιευμένων ισολογισμών (αν υπάρχει).
 5. Φωτοτυπία των τελευταίων εισοδημάτων από ακίνητα (αν υπάρχουν).

Επιχειρήσεις

 1. Φωτοτυπία τριών τελευταίων δημοσιευμένων ισολογισμών και αποτελεσμάτων χρήσεως.
 2. Φωτοτυπία τριών τελευταίων δηλώσεων φόρου εισοδήματος, αναλυτικών στοιχείων φορολογίας και τριών τελευταίων εκκαθαριστικών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Φ.Π.Α. (αν υπάρχουν).
 3. Βεβαίωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.