Συμβουλές σε πωλητές

Πουλάτε το σπίτι σας; Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Κάντε Επισκευές

Είναι πολύ σημαντικό να επισκευάσετε τυχόν ζημιές και να καλύψετε τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας, ώστε να διορθωθούν πιθανές διαρροές και να καταπολεμηθεί η υγρασία ή η μούχλα εάν υπάρχει. Κανείς αγοραστής δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά με ένα σπίτι που μυρίζει μούχλα.

 

Μια καλή ιδέα είναι να βάψετε το σπίτι σας. Ένα φρεσκοβαμμένο σπίτι δίνει την αίσθηση, ότι ο ιδιοκτήτης του το συντηρούσε συχνά και ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Σε ένα άδειο από έπιπλα σπίτι προτιμήστε να βάψετε τους τοίχους με ανοιχτά χρώματα γιατί δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερων χώρων. Φροντίστε τα πατώματά σας προσεκτικά (ειδικά αν είναι παρκέ).

 

Καλό θα ήταν να ελεγχθούν οι πόρτες και τα ντουλάπια του σπιτιού. Αρκετές φορές οι μεντεσέδες τους χρειάζονται επισκευή ή αλλαγή. Αλλά σημεία που πρέπει να προσέξετε είναι τα πόμολα, ο απορροφητήρας της κουζίνας, οι πρίζες και γενικά τα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα.

 

Το ότι το έχετε αποφασίσει να πουλήσετε το ακίνητο σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί όπως είναι ή να γίνουν πρόχειρες επιδιορθώσεις. Οι αγοραστές συχνά ψάχνουν να βρουν τέτοιου είδους ελλείψεις για να μειώσουν το προσφερόμενο τίμημα.

Καθαριότητα

Η καλή πρώτη εντύπωση είναι πάντα πολύ σημαντική. Οπότε καλό θα ήταν πριν αρχίσουμε να  το παρουσιάζουμε, να έχετε κάνει μια γενική καθαριότητα σε όλους τούς χώρους της ιδιοκτησίας σας. Οι εικόνες εγκατάλειψης και ακαταστασίας σίγουρα δεν βοηθούν στο να πουληθεί το ακίνητο στο επιθυμητό τίμημα. Μια εικόνα έλλειψης καθαριότητας γεννά αρνητικούς συνειρμούς στο μυαλό του αγοραστή, για το πόσο καλά συντηρημένο είναι. Καθαρίστε προσεκτικά και γυαλίστε τα πλακάκια του μπάνιου καθώς και τα είδη υγιεινής.

 Έλεγχος του Φωτισμού

Την εικόνα της αγοράς ακινήτων επηρεάζουν η προσφορά των ακινήτων προς πώληση, το ύψος των επιτοκίων, η διαθεσιμότητα των στεγαστικών δανείων, ο ανταγωνισμός και φυσικά η αντίληψη των καταναλωτών για την κατάσταση της οικονομίας γενικότερα. Το τίμημα που ζητήσετε θα πρέπει να λαβαίνει υπόψη την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και να είναι εναρμονισμένο με αυτή. Σίγουρα δεν  έχουμε την δυνατότητα να επηρεάσουμε την αγορά συνολικά, μπορούμε όμως να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε κάθε χρονική περίοδο.

Τακτοποιήστε τους Αποθηκευτικούς Χώρους

Το ιδανικό σπίτι εκτός από άνετους εσωτερικούς χώρους καθημερινής χρήσης, θα πρέπει να διαθέτει και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Αν η οικίας σας διαθέτει υπόγειο, σοφίτα η πατάρι, σιγουρευτείτε πως οι χώροι αυτοί είναι τακτοποιημένοι και καθαροί. Επίσης φροντίστε να ξεφορτωθείτε όλα τα άχρηστα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να φαίνεται το πραγματικό μέγεθος του αποθηκευτικού σας χώρου.

Προσλάβετε Έναν Έμπειρο Μεσίτη Ακίνητων

Η πώληση ενός ακινήτου είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία για να την αφήσετε στην τύχη.  Απαιτεί ειδικούς χειρισμούς. Σε αυτή τη περίπτωση η βοήθεια ενός έμπειρου μεσίτη ακινήτων κρίνεται επιβεβλημένη.  Με τη τεχνογνωσία που διαθέτει, θα σας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα σύντομα και με το μέγιστο όφελος.

 

Η αποκλειστική ανάθεση σε έναν ικανό μεσίτη ακίνητων είναι συχνά το κλειδί της επιτυχίας. Διαφορετικά όσο περισσότεροι μεσίτες εμπλέκονται τόσο δυσκολότερος γίνεται ο συντονισμός και η διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους πελάτες. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι τα ακίνητα που ανατίθενται αποκλειστικά σε έναν έμπιστο μεσίτη πωλούνται πολύ γρηγορότερα από όσα εμπλέκονται δύο ή τρία μεσιτικά γραφεία.

Απαραίτητα Έγγραφα για την Πώληση Ακινήτου

Όταν βρεθεί αγοραστής για το ακίνητο σας και προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του, θα πρέπει να έχετε κάποια επίσημα έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου. Αυτά είναι:

  • Δύο φωτοτυπίες της ταυτότητος 
  • Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εφορίας
  • Τίτλο κυριότητος του ακινήτου (Συμβόλαιο ιδιοκτησίας) 
  • Άδεια οικοδομής 
  • Τοπογραφικό του ακινήτου με υπεύθυνη δήλωση του Ν.651/77 από μηχανικό ή τοπογράφο ή και θεωρημένη κάτοψη αν η αγορά γίνεται με δάνειο 
  • Υπεύθυνη δήλωση Ν.2238/94 θεωρημένη από την ΔΟΥ ή πιστοποιητικό αν το ακίνητο είναι μισθωμένο 
  • Υπεύθυνη δήλωση Ν.2459/97 θεωρημένη από την ΔΟΥ 
  • Φορολογική ενημερότητα 
  • Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) από τον Δήμο ή την Κοινότητα που ανήκει το ακίνητο (με λογαριασμό ΔΕΗ και συμβόλαιο) 
  • Μισθωτήριο συμβόλαιο αν το ακίνητο είναι νοικιασμένο 
  • Όταν το ακίνητο προέρχεται από γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, πιστοποιητικό από την αρμόδια ΔΟΥ ότι το ακίνητο δεν οφείλει φόρο 
  • Ασφαλιστική ενημερότητα όταν ο πωλητής ασκεί εμπορική ιδιότητα